Kultúra napja - 2023

Címke: 

200 éves jubileumok a magyar kultúrában, iskolai megemlékezések

Az idei év januárja bőven ad lehetőséget a magyar kultúra és irodalom kiemelkedő alakjainak ünneplésére, megemlékezésekre.

Január 1-jén múlt 200 éve, hogy Kiskőrösön egy szerény parasztházban felsírt egy ugyancsak gyenge hangú csecsemő, akinek életben maradásáért a bábán kívül szülei is aggódtak. A vézna kis csecsemő lett aztán a magyar költészet egyik kiemelkedő alakja, aki rövid élete alatt több, mint ezer verssel gyarapította a magyar irodalmat. Ő Petőfi Sándor, aki nemcsak költő, hanem forradalmár, és nemzeti hősként fejezte be rövid életét.

Ez a csecsemő mindössze 22 napos volt, mikor Kölcsey Ferenc reformkori költő, jogász és politikus végleges formába öntötte Himnusz című versét, amely az idők folyamán nemzeti jelképünké vált. A vers Szatmárcsekén született, melynek megírására a költőt a bécsi udvar alkotmányt tipró intézkedéseinek fokozása inspirált.

A költemény szellemi és fizikai története is kalandos: nyomtatásban először Kisfaludy Károly Aurórájában jelent meg. Megzenésítésére 1844-ben írtak ki pályázatot, melyet Erkel Ferenc az akkori Nemzeti Színház karmestere nyert el. Pályaművét 1844. július 2-án mutatták be a pesti Nemzeti Színházban a zeneszerző vezényletével. 

Hymnust tartalmazó kéziratcsomag az 1830-as évek végén eltűnt, és több mint száz éves lappangás után, 1946-ban került az Országos Széchényi Könyvtár birtokába. A Hymnus két lapon található, tintamarás miatt megsérült, eredeti kézirata a magyar kultúra napján megtekinthető a könyvtár aulájában.

A Himnuszt hivatalosan csak az 1949-es alkotmányt alapjaiban módosító 1989. évi XXXI. törvény 36. paragrafusa iktatta nemzeti jelképeink sorába, s a XIV. fejezet, 75. paragrafusaként emelte be az alkotmányba. A 2012. január 1-jén hatályba lépett alaptörvény alapvetésének I. cikke kimondja: "Magyarország himnusza Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye Erkel Ferenc zenéjével."

A magyar kultúra napjáról való megemlékezés gondolatát ifjabb Farsang Árpád zongoraművész vetette föl 1985-ben: "Ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának. Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is" - mondta. 

Az ünnep alkalmából azóta a magyarság idehaza, a határokon túl és szerte a világban megemlékezik a magyar kulturális értékekről. Kiállításokat és koncerteket rendeznek, könyvbemutatókat, irodalmi esteket és színházi előadásokat tartanak.

A fenti gondolatokhoz a pókaszepetki  általános iskola már több éve csatlakozott. Kezdetben szabad téren, az önkormányzat előtti parkolóban az egész iskola részvételével történt a költemény közös elszavalása. Aztán egy alkalommal a kedvezőtlen időjárás miatt az iskola tornaterébe szerveztük meg az ünnepséget.

Ebben az évben a megemlékezést január 23-án, hétfőn tartottuk, melynek bevezetéseként a kecskeméti Kodály Zoltán Zeneiskola tanárai és növendékei előadásába hallgattuk meg nemzeti imánkat. Majd következett az osztályok közös szavalata a megfelelő versszak előadásával. Végezetül 142 diák és pedagógusok együtt mondtuk el az első strófát.

Második éve kedves hagyományunkká vált: január hónap az olvasás hónapjává való nyilvánítása. Ennek keretében mindkét tagozaton hangos olvasás versenyt szervezünk. Idei évben adta magát a lehetőség: Petőfi Sándor műveiből választottunk. Az alsó tagozatosok kedves családi verseiből, életképeiből szemezgettek, mi felsősök igyekeztünk prózai művet keresni. E témában mindössze az Úti levelek című írása maradt ránk, melyet hosszú hónapokon át vezetett. A mű természetesen az imádott és csodált Alföldje részleteibe enged bepillantást. 

Legszebb részletét, a Hortobágyot bemutató és csodáló írását adtuk a versenyzők kezébe. A szöveget meghagytuk eredeti formájában, a régies nyelvezet igazi próbatétel volt a felsősök számára. Felső tagozaton is minden tanulót versenyeztettünk, majd osztályonként 2-4 tanuló jutott a döntőbe összesen 12-en. Itt az első négy helyezettet jutalmaztuk, míg alsó tagozaton osztályonként az első három tanuló kapott elismerést. Ez alól az 1. osztály lett kivétel, hiszen a 27 fős osztályból nehéz lett volna mindössze három tanulót választani. Álljon itt a kiemelkedő tanulók névsora:

1. osztály: Bogdán Richárd, Petőfi Zsombor, Felföldi Levente, Horváth Bálint Dominik, Schlitt Krisztián, Senkó Máté, Csorba Dávid, Ács Máté Flórián

2. osztály: Lakatos Dzsulió, Horváth Natasa, Németh Marcell

3. osztály: Csiszár Dalma, Gómán Jessica Chanel, Németh Bence

4. osztály: Senkó Viktória Noémi, Németh Hédi, Kovács Sára

5. osztály: Szabó Mihály, Nagy Koppány Attila, Németh Noel

6. osztály: Bardócz Kitti, Balasa Tibor Alex, Németh Zalán

7. osztály: Szabó Flóra, Honfi Tifani Míra

8. osztály: Soós Eliza, Rása Johanna, Ágoston Lara, Bakos László Márk

A jutalmakat a tanulók osztálykeretben vehették át.

Kapus Melinda 

Megvalósítók vagyunk

   

e-ÜGYINTÉZÉS

SZÜLŐKNEK

KEHOP pályázat:

KEHOP-5.2.11-16-2017-00132

KAPCSOLAT

Pókaszepetki Festetics Kristóf Általános Iskola

8932 Pókaszepetk, Arany j. u. 7.
Tel.: 92/584-020
E-mail: festetics.iskola@gmail.com

 

 

Alaprendszer, modulok frissítve: 2023.12.11.

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.