Út a nyelvvizsgáig

Címke: 

Napjainkban a nyelvoktatás fontossága megkérdőjelezhetetlen. Az angol, mint világnyelv ismerete, ma már az alapműveltség része. Ha tanulóink az általános iskolában megfelelő tudásra tesznek szert, akkor sokkal könnyebben érvényesülnek majd a közép- és felsőoktatásban, valamint a munkaerőpiacon. 

Lisztes Dóra iskolánk, a Pókaszepetki Festetics Kristóf Általános Iskola 8. osztályos tanulója március 6.-án sikeres alapfokú nyelvvizsgát tett angol nyelvből. Hosszú út vezetett idáig. 

Dórit nyolc évvel ezelőtt ismertem meg, amikor első osztályban heti 1 órában angolt tanítottam neki. Szorgalmas, kötelességtudó, jól nevelt gyermek volt már akkor is. Hihetetlen memóriája és átlagon felüli intelligenciája révén kiemelkedett az amúgy többségében jó képességű osztálytársak közül. Megtanult tanulni és könnyedén vette az akadályokat.

Ötödik osztályban már nem csak az angoltanára, hanem osztályfőnöke is lettem, legnagyobb örömömre. A felső tagozatba lépés, mint mindenkinek, az elején neki is sok nehézséget okozott, ugyanis új szabályok léptek érvénybe, a jól megszokott oktatási módszer felborult. Azonban új tanáraival együtt segítettem mindenben, amiben csak tudtam. Ekkor jött rá, hogy új dolgokat megtanulni nem csak fontos, de jó és izgalmas is. Egy nehezebb év után sikerült visszarázódnia a régi kerékvágásba, új szemmel nézett ismét a tanulásra. A saját bőrén tapasztalta meg azt is, amit én is vallok, hogy a legkilátástalanabb helyzetből is van kiút. A nehézségek után megerősödve új célokat lehet kitűzni és bármit elérhetünk az életben. Csak hinni kell magunkban és akkor semmi sem lehetetlen. ?

Szabadidejét jórészt azzal töltötte, hogy filmeket illetve sorozatokat nézettde előfordult, hogy ezt magyar nyelven nem tehette meg. Így akaratlanul is belecsöppent abba a helyzetbe, hogy egyre több TV műsort nézett angol nyelven. Amikor már szinte mindennapossá vált az idegennyelvű filmek nézése, komolyabban foglalkoztatni kezdte a nyelv tanulása. Megtalálta azt a számára szórakoztató tevékenységet, amit a hasznára fordíthatott. 

2019. novemberében fordult hozzám azzal a kéréssel, hogy felkészíteném-e a nyelvvizsgára. Kérésére boldogan mondtam igent, hisz évek óta dédelgettem magamban a reményt, hogy egyszer lesz egy nyelvvizsgát szerzett tanítványom. Az idő sürgetett. Tudtam, hogy a februári nyelvvizsga a legutolsó, ami az iskolától való búcsúzás előtt belefér. Embert próbáló időszak volt. Ám Dóri két hónapig tartó kitartó munka után sikert könyvelhetett el: nagyon szép eredménnyel megszerezte az alapfokú nyelvvizsgát. Ő az első, akinek ez iskolánk keretei között sikerült és remélhetőleg sokan lépnek majd a nyomdokaiba. Dóri pedig sokra viszi majd az életben, csakúgy, mint elődei: Gaál Alexandra, Tóth Eszter, Dézsi Laura, Büki Aletta, Büki Barnabás, Gömbös Imola és még sokan mások, akik iskolánk büszkeségei. 

Egy korábbi beszélgetésünk során Dóri így beszélt a terveiről:

 

„Sok mindent tanultam meg az utóbbi évek során, de amire a legbüszkébb vagyok, hogy sikerült ráébrednem: a kitartó munka meghozza az eredményét. 

Az elkövetkezendő időkben is próbálok majd arra törekedni, hogy minél több sikert érhessek el, sokszor lehessek büszke magamra. Hiszem, hogy jól választottam, hiszenaz idegennyelvek lekötnek és foglalkoztatnak. Az elején nyilván nehéz lesz de úgy gondolom, ha már belerázódtam az új közeg mindennapjaiba, nem lesz nehéz olyat elsajátítani, ami vonzza az érdeklődésemet. Szeretném még jobban megtanulni az angol nyelvet, illetve a franciát is. A választásom nagyban befolyásolta a világot látni vágyó énem is. A világnak rengeteg tája vonz de tudom, ha nem beszélek más nyelven, csak magyarul, akkor elveszett lennék a Föld egyes pontjain, így arra törekszem, hogy ezt az akadályt ledöntsem magam előtt. Azt hiszem, hogy a sok világnyelv közül, sikerült a hozzám illő kettőt kiválasztanom. 

Remélem, ha felnőtt leszek, én is segíthetek majd másokon, ha nem is szakmailag, de taníthatok másoknak fontos dolgokat, ahogy azt velem is tették. Talán ráébreszthetek embereket arra, hogy mi is számít nekik igazán. Bízom abban, hogy a szüleim, barátaim, mindvégig támogatni fognak engem és szeretném ha tudnák, számíthatnak rám mindenben.  Nagyon köszönöm minden pedagógusnak, barátnak, ismerősnek azt a rengeteg odaadást, türelmet, figyelmet és támogatást amit az évek során kaptam, különben most nem lennék ott ahol vagyok. Hiányozni fog ez a közösség, az a sok közös emlék. Remélem, hogy a jövőben még lesz többször is alkalom a találkozásra. „

 
Minden jót, Dóri! Büszke vagyok rád!   Sabján Szilvia, angoltanár

Megvalósítók vagyunk

   

e-ÜGYINTÉZÉS

SZÜLŐKNEK

KEHOP pályázat:

KEHOP-5.2.11-16-2017-00132

KAPCSOLAT

Pókaszepetki Festetics Kristóf Általános Iskola

8932 Pókaszepetk, Arany j. u. 7.
Tel.: 92/584-020
E-mail: festetics.iskola@gmail.com

 

 

Alaprendszer, modulok frissítve: 2021.05.03.

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.