A madarakról és fákról kicsit másképpen 2019-05-10

Címke: 

A madarak és fák jeles napja több mint százéves múltra tekint vissza. Az 1902-ben kötött párizsi egyezmény alapján, Koszegen Chernel István híres ornitológus rendezett eloször Magyarországon madarak és fák napját. Hivatalos iskolai ünneppé 1906-ban Hermann Ottó közremuködésével vált. Apponyi Albert vallás és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elo minden iskola számára a jeles nap megszervezését. 1994-ben miniszteri utasítás május 10-ét jelölte meg a madarak és fák napja dátumának. 

Intézményünkben, pókaszepetki Festetics Kristóf Általános Iskolában Éva néni és Tibor bácsi szervezésében egy érdekes vetélkedo keretében ismerkedtek meg a diákok a madarak és fák varázslatos világával május 10-én. A versenyen minden évfolyamot nyolc fo képviselt, de a csapatok életkor szerint vegyes felállásúak voltak. Az elso osztályostól a nyolcadik osztályosig minden évfolyam jelen volt. Kezdésként Kriszti néni és Éva néni vezetésével ráhangolásként közösen elénekeltük „A zalai zölderdoben” kezdetu népdalt. Az elso feladatként hazánkban honos madarakat kellett bemutatni, majd a csapatok a következo feladatnál megfelezodtek. A csapatból négy fo az iskolaudvar feltérképezéséhez fogott, hogy egy általuk készített vázlatrajzon bemutassák hol, találhatóak madáretetok, mesterséges fészkelo odúk. Viszont az idojárás felelos a kinti munkához nem volt kegyes, a szemerkélo eso visszaterelte a versenyzoket a házasságköto terembe.  A csapatok másik fele (szintén négy fo) gurigából és tojástartó kartonból madáretetot készített, nagy fantáziával. Szép, ötletes munkák születtek. A zsuri minden etetot maximális 10 ponttal értékelt. A következo feladat is nagy fantáziát igényelt. Az év madarát, a gólyatöcst kellett lerajzolni, vagy néhány szóban bemutatni. Egészen fantasztikus alkotások születtek. Ha vetélkedo, akkor nem maradhat el a hagyományos Erdei totó, melyben a gyerekek egy kis elméleti tudásról adtak számot. Befejezo versenyszámként madárnevek csigavonal labirintusát kellett megoldani.  Végezetül következett az összegzés: értékelt a zsuri. A díjakat, okleveleket és emléklapokat Kapus Melinda intézményvezeto-helyettes adta át. A képzeletbeli dobogó legfelso fokán az egyes számú, középso fokán a hármas számú, alsó fokán a négyes szánú csapat foglalt helyet. Viszont minden résztvevo sok élménnyel és gazdag tudással távozott. A madarakról és fákról kicsit másképpen gondolkoztunk, talán a versenyen résztvevo gyerekek egy kicsit jobban odafigyelnek környezetünkre. Hisz a fák „szolgáltatásukkal” védik egészségünket, a madarak „szabályozzák” a hatalmas rovar világot. Szükségünk van rájuk!

A vetélkedo lebonyolításában köszönet illeti a termet berendezo Tünde nénit, Mariann nénit a csapatszámok elkészítéséért. A zsurit: Erika nénit és Kriszti nénit a feladatok gyors értékelését. Éva nénit az ötletes feladatokért. Iskolánk vezetoségét, kik a versenyzok számára a díjakat biztosították.

                                                                         Ökoiskolai munkacsoport

Megvalósítók vagyunk

   

e-ÜGYINTÉZÉS

SZÜLŐKNEK

KEHOP pályázat:

KEHOP-5.2.11-16-2017-00132

KAPCSOLAT

Pókaszepetki Festetics Kristóf Általános Iskola

8932 Pókaszepetk, Arany j. u. 7.
Tel.: 92/584-020
E-mail: festetics.iskola@gmail.com

Pakodi tagiskola

8799 Pakod, Csány L. u. 2/a.
Tel.: 83/576-019
E-mail: pakodsuli@gmail.com

 

Alaprendszer, modulok frissítve: 2019.08.09.

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.