Jeges utakon - januári túra 2020-01-18

Címke: 

Természetjáró szakkörünk január 18-án rendezte meg hagyományos téli túráját a kemendi-gyűrűsi erdőben. Fagyosan, borongósan köszöntött be Piroska napja. A népi hagyomány szerint negyven napig még fagyos, hideg idő lesz.  Most talán a népi megfigyelésnek nem lesz igaza, és február végén visszajön a tavasz. Addig viszont egy kicsit didergünk. A mai nap sem akart Piroska engedni a hidegből, a túra ideje alatt csúszósak voltak az utak, sokat kellett „korcsolyázni”, mire felértünk az istvándi szőlőhegy tetejére. A Zala völgye teljesen elbújt a ködbe, a növényeken centi vastagságban állt a jég. Néhány fa alját vastag zúzmara borította, fehér lepedővel takarta be a bokrok tövét is. Néhány virág, melyet előcsalt az enyhe decemberi időjárás, szintén jégkabátot öltött magára. Az istvándi ó-temető fakeresztjét is földre fektetve várja a jobb időket. Az ősi szőlőtáblákon a szorgos kezek már elkezdték a tőkék metszését, a gyümölcsfák tisztítását.  A csúszós, jeges út miatt nagyon lassan tudtunk csak haladni. Tizenegy órára értük el Szent Kristóf ősi kápolnáját, hol megpihentünk, étkeztünk is egy kicsit. Innen, a piros sávon, Gyűrűs irányába haladtunk tovább. Délre értük el a gyűrűsi erdő szélét, ezért nem mentünk be a községbe, hanem visszafordultunk Kemend irányába. Lassan haladva sikerült elérünk a kemendi Várdombot.  Megmásztuk a meredek domboldalt, ahonnan a szürke, ködös tájban csak Kemendollár apró házait tudtuk megszemlélni. Bejártuk az egykori vár helyét, hol egykor vitéz magyarjaink óvó tekintete vigyázta a tájat. Boldog emlékű lengyel Ulászló királyuk próbált vitázó alattvalói között igazságot tenni. A vár eltűnt a történelem viharában, de emléke megmaradt. Az, aki bejárja e történelmi helyet, és egy pillanatra megáll a tetőn lévő kereszt előtt, ezzel tiszteletét fejezi ki a névtelen elődök előtt.  

Kis pihenő után Pókaszepetknek vettük az irányt. Gyönyörködtünk az út mellett lévő ménes lovaiban, hogy milyen kitartóan követek minket tekintetükkel. Délutánra az idő is megenyhült, így az út sem csúszott már annyira, de Piroska nem akart engedni a hidegből. Kicsit fáradtan, kicsit dideregve két órára elértük Zalaistvánd községet. Az egykori Hámos malmon nagy plakát hirdeti, hogy „Festetics malom eladó”. Igaz, hogy a Festetics család tulajdona volt a malom, de mindig a bérlőkről nevezték el az építményt. Talán a Festetics név ismertebb, de a malom utoljára a Hámos család tulajdonában volt. Talán érdemes lenne megőrizni helynévben is emléküket. Talán valamikor a malom is meg fog újulni és gyöngyszeme lesz környékünknek.

Félháromra beértünk Pókaszepetkre felfedező túráinkat februárban folytatjuk. Szívesen láttuk minden érdeklődőt zöldkalandjaikon. 

Vikár Tibor

A túra képeit ide kattintva nézheted meg.

Megvalósítók vagyunk

   

e-ÜGYINTÉZÉS

SZÜLŐKNEK

KEHOP pályázat:

KEHOP-5.2.11-16-2017-00132

KAPCSOLAT

Pókaszepetki Festetics Kristóf Általános Iskola

8932 Pókaszepetk, Arany j. u. 7.
Tel.: 92/584-020
E-mail: festetics.iskola@gmail.com

 

 

Alaprendszer, modulok frissítve: 2019.12.27.

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.