Farsang az iskolában - 2020

Címke: 

A farsang évenként ismétlődő, rövidebb-hosszabb ideig tartó időszak, amelyet évszázadok óta az evés, ivás, lakodalmak, disznótorok, jelmezes felvonulások jellemeznek. Az egyház az ördögök ünnepének tartotta és tiltotta, de gyakran a világi hatóságok se nézték jó szemmel a farsangi kicsapongásokat. A farsang vízkereszttől a - húsvétot megelőző negyven napos nagyböjt kezdetéig -, hamvazószerdáig tart. A farsang hosszú is lehet és rövid is, attól függően, hogy mikor van húsvétvasárnap. Ettől a naptól kell visszaszámítani negyven napot, s így állapítható meg a nagyböjt időszakának kezdete, hamvazószerda.

Számunkra a legjelentősebb farsangi rendezvény a Mohács mellett tartott busójárás, mely hazánk egyik legérdekesebb népszokása. A környékbeli emberek ilyenkor színes, a hagyomány szerint állatvérrel festett, csúf álarcokat és öltözéket öltenek, hogy ezzel ijesszék el a telet.

Számos osztrák városban is nagy felvonulásokat szoktak tartani a farsang idején, de Európában az egyik leghíresebb esemény a velencei karnevál. Itt már István napján, december 26-án kezdetét veszi a karneváli szezon, de a legjelentősebb napjai az időszak utolsó hetében vannak.

A világ leghíresebb és legfergetegesebb felvonulása a Riói Karnevál. Nincs talán még egy hely a Földön, ahol az emberek ennyire tudnának mulatni. Amikor elérkezik a karnevál ideje, az egész ország hatalmas ünneplő tömeggé alakul.

Ebben az évben is kategóriákban díjaztuk az osztályokat: 

  • a legjobb jelmezeket felvonultató csoport
  • a legeredetibb ötletet
  • a leglátványosabb produkciót
  • a leghumorosabb társaságot.

Az alsó és felső tagozatot külön értékeltük. A felsőben idén a legjobb jelmez kategóriát, a legjobb táncos produkció váltotta.

 

Minden évben a kicsik várják legjobban ezt az ünnepet, ennek megfelelően hihetetlen jelmez- és táncmulatság kerekedett a színpadon, melyben a tanítónők igazi riói hangulatot varázsoltak. A közönség nagyszerűen szórakozott és jutalmuk a legjobb jelmezek díja volt.

A másodikosok macskanők és szuperhősök bőrébe bújtak, és számukra az éjjel soha nem érhetett véget. Övék is lett megérdemelten a leglátványosabb produkció díja az alsóban.

A harmadik osztály sárgába öltözött, na nem az irigységtől, inkább a kiskacsává válás velejárójaként. Kacsatáncuk kitűnő szórakozásul szolgált a publikumnak. El is nyerték érte a aleglátványosabb produkció díját.

A negyedikes fiúk teljesen lesokkolták a közönséget hastáncos jelmezükkel, és táncukkal. A lányok matrózruhája már szinte meg sem lepett senkit. El is nyerték ezzel a leghumorosabb produkció díját. 

Következtek a felsősök. Az ötödikesek fergeteges táncpárbajt adtak elő az örök poént is leporolva, miszerint a fiúk lánynak, míg a lányok fiúnak álcázták magukat. Megnyerték műsorukkal a leghumorosabb produkció díját a felsősök között.

A hatodik osztály komolyabb témát dolgozott fel. Régészeknek öltöztek, akik egy ásatás során megtalálják a félelmetes múmiákat. Ezt követően még tánctudásukat is megvillantották. Meg is kapták érte a legeredetibb ötlet díját.

A hetedikesek a generációk közti súrlódásokat és egymásra találásokat dolgozta fel, együtt táncolt óvodás és nyugdíjas egyaránt. Jutalmuk a legjobb jelmezek díja lett.

Végül a nyolcadikosok következtek, akik a változatosság kedvéért egy kis tánccal szórakoztatták a publikumot. Ez volt a farsangok történetének leghosszabb tánca. Ők a legjobb táncos előadás titulusát szerezték meg.

Míg a döntnökök gondolkoztak, a színpadot elárasztotta a gyerekek vidám csapata és meg kell állapítsuk, idén is nagyon vidám mulatságban volt részünk. Köszönet érte minden közreműködőnek, külön kiemelve a Szülői Munkaközösséget, akik a győztesek nyereményeit szolgáltatták.

 

Devecsery László: Bohóc-biztató

Gyertek, gyertek, gyerekek!

Én veletek nevetek!

Mosolyogjunk, kacagjunk,

kacagtatók maradjunk!

Néha úgyis rossz a világ:

víg kedvünkből nyíljon virág!

Szedjük gyorsan nagy csokorba!

Nézzük meg, hogy ki mogorva!

Adjuk néki ezt a csokrot,

vidámságból termett bokrot…

Ő se legyen szomorú,

elkerülje őt a bú!

Most mindenki nevessen;

mosolyogva szeressen!

 

Megvalósítók vagyunk

   

e-ÜGYINTÉZÉS

SZÜLŐKNEK

KEHOP pályázat:

KEHOP-5.2.11-16-2017-00132

KAPCSOLAT

Pókaszepetki Festetics Kristóf Általános Iskola

8932 Pókaszepetk, Arany j. u. 7.
Tel.: 92/584-020
E-mail: festetics.iskola@gmail.com

 

 

Alaprendszer, modulok frissítve: 2020.05.21.

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.