Boldogságórák az iskolában

A tavalyi tanév végén a Pókaszepetki Festetics Kristóf Általános Iskola sikeres pályázatot nyújtott be, s így az idei tanévtől viselheti a "Boldog iskola" címet.

Ez azt jelenti, hogy minden hónapban a tanulók boldogságórákon vesznek részt. A mai kort jellemző felgyorsult technikai világban, úgy gondolom nagy jelentősége van az élet dolgairól beszélgetni. (A kommunikáció legnagyobb része a digitális eszközök segítségével történik. Lépten nyomon ,olyan embereket látnak gyermekeink, hogy az utcán, étteremben sőt otthon is csak a mobil telefonon vagy a számítógépen keresztül személytelenül terjed az információ.)

Ezek az órák az érzelmi intelligenciájukat célozza a nebulóknak. Bízok benne, hogy a boldogságórák hatására a legfiatalabb generáció szemléletmódját tudjuk befolyásolni a pozitív gondolkodás irányába.

Tíz témát fogunk a tanévsorán feldolgozni:

1. A hála
2. Az optimizmus gyakorlása
3.Társas kapcsolatok ápolása
4.Boldogító jócselekedetek
5. Célok kitűzése és elérése
6. Megküzdési stratégiák
7. Apró örömök élvezete
8. A megbocsátás gyakorlása
9. Testmozgás
10. Fenntartható boldogság. 

A címeket olvasva, biztos többekben megfogalmazódik a gondolat, hogy ezen én is szívesen részt vennék. A pókaszepetki iskolásoknak erre lehetősége nyílt. Az első foglalkozásra már sor is került. Egy idézettel indult az óra:

„ Milyen kivételes ajándék a mosoly!

Hiszen nem kerül semmibe, de szívmelengető,

csak pillanatig él, de az emléke megmarad.

Örömet szerez és táplálja a jóindulatot. 

kiváló ellenméreg irigység és rosszindulat ellen.

Biztatást ad a csüggedőnek, erőt önt bele.

Nem lehet megvenni, kölcsönkérni, ellopni,

nem jelent földi javakat senkinek mindaddig, 

amíg önként és jó szívvel meg nem ajándékoznak vele.

Ha valaki túl fáradt ahhoz, hogy rád mosolyogjon, 

nézz rá derűsen, mert senkinek sincs nagyobb szüksége a mosolyra, 

mint annak, aki már nem tud mosolyogni.”

(Dale Carnegie)

A hála témakörét dolgoztuk fel irányított beszélgetés formájában. A gyerekek ügyesen megfogalmazták, hogy tettek és érzelmek hatására kik azok a személyek, akik felé hálát éreznek. Elsősorban az édesanyákat említették, de az édesapák, nagymamák és a tanító nénik sem maradtak ki a sorból. A hónap dalát is meghallgattuk, s rajzot készítettünk. Ez utóbbit egy ablakba rendezve felragasztottuk melyen „ kitekintve” ezentúl, így látjuk a világot. Az ablakba természetesen fényforrásként, éltetőként a Nap is felkerült. Készítettünk egy boldogságfát is, melyre a gyerekek feltűzhették azoknak a nevét, akiknek hálával tartoznak. Ezt a fát a tanév végéig tovább fogjuk nevekkel szaporítani. 

Az óra értékelésénél kiderült, hogy sok kisgyermeknek pozitív irányba változott az érzelmi intelligenciája. Remélem, az életben is kamatoztatják a hallottakat és pozitív hozzáállással, személyiséggel élik majd életüket.

Megvalósítók vagyunk

   

e-ÜGYINTÉZÉS

SZÜLŐKNEK

KEHOP pályázat:

KEHOP-5.2.11-16-2017-00132

KAPCSOLAT

Pókaszepetki Festetics Kristóf Általános Iskola

8932 Pókaszepetk, Arany j. u. 7.
Tel.: 92/584-020
E-mail: festetics.iskola@gmail.com

 

 

Alaprendszer, modulok frissítve: 2020.05.21.

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.