Iskolakerti alapozó alprogram

A 2020/2021-es tanévben Pókaszepetki Festetics Kristóf Általános Iskolában pályázatnak köszönhetően tovább folytattuk az iskola kertjében a munkát.

A vírus helyzet miatt a kora tavaszi munkák elindítását az alsó tagozatos gyerekekkel el tudtuk végezni. Az ősz folyamán leszedett muskátli bujtásokat gondoztuk a tanterem belső ablakpárkányán. Vetettünk paprikamagot, s kikelés után a tanfolyamon elsajátított módon újságpapírból pekedliket készítettünk, melyekbe szálanként palántáltuk a kis paprika növényeket. A növények gondozását, amíg online formában folytatódott a tanítás addig én végeztem. Az alsó tagozatosok visszatérése után az iskolában folytattuk a tavaszi munkákat. A Mini-gazdakertünkbe elvetettük a kapott magokat, hagymáka. Kikelés után gyomláltuk, kapáltuk, locsoltuk őket Az általunk nevelt palántákat késő tavasszal kiültettük, gondoztuk.

A muskátlikat is sikerült szaporítanunk, így a virágládákba ültetve az ablakokat díszíthettük velük. A tavaszi fenntarthatósági témahét keretében virághagymákat ültettünk az udvar virágágyásaiba és a tavaly elkészített virágvonatunkba. A tulipánok elvirágzása után azok helyére is az általunk nevelt muskátlikból tudtunk még ültetni.

A program során kapott esővízgyűjtőt is felállítottuk, ami nagy segítség volt az öntözésben és a környezettudatos nevelésben. A locsolást a kis öntözőkannákkal szívesen végezték a gyerekek A minigazdakert szélében felállított a komposztálót is használtuk. Ez nagyon hasznos, hiszen a zöld hulladékot aprítva el tudjuk helyezni benne, s a gyümölcsök maradékait is idegyűjtjük. Összeérésük után majd az ágyások talajminőségének javítására fel fogjuk használni. A fűszernövényekről leszedett levélkék szárításával is próbálkoztunk, Tálcára helyezett sütőpapírra tettük, s a leszedett leveleket  napos helyen szárítottuk, forgattuk. Ezeket a rászoruló gyerekek hazavihették, s otthon az ételek készítésekor családjuk felhasználhatta.

Egy KFT-nek köszönhetően újabb raklapokra tettünk szert, amelyekből az alsós udvar részre újabb bútorzatot sikerült készíteni.

Lelkes munkánkat nagyban megkönnyíti a program, amit ezúton is meg szeretnék köszönni.

Szakosné Biczó Marianna tanítónő, kertvezető
  
 

Megvalósítók vagyunk

   

e-ÜGYINTÉZÉS

SZÜLŐKNEK

KEHOP pályázat:

KEHOP-5.2.11-16-2017-00132

KAPCSOLAT

Pókaszepetki Festetics Kristóf Általános Iskola

8932 Pókaszepetk, Arany j. u. 7.
Tel.: 92/584-020
E-mail: festetics.iskola@gmail.com

 

 

Alaprendszer, modulok frissítve: 2023.12.11.

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.